Hoe maak je een trouwfilm?

Hoe maak je nou een trouwfilm

Hoe maak je een trouwfilm? Een beetje knippen en plakken. Vervolgens een muziekje er onder en kijken maar, toch? Na een dag filmen begint het tweede en zeker creatieve gedeelte. Dit is een tijdrovende klus, maar wel een prachtig gedeelte.

Blog hoe maak je een trouwfilm

Opslag

Na een lange dag filmen, kopieer ik eerst in mijn studio al het film -en audiomateriaal naar drie verschillende plaatsen, waaronder een online opslagsysteem, zodat een back-up gewaarborgd is. Het kopiëren van gemiddeld zo’n 500 GB aan data neemt flink wat tijd en ruimte in beslag. 

Editing

Nadat alles veilig is opgeslagen, kan al het film -en audiomateriaal geïmporteerd worden in de video post processing software, namelijk Final Cut Pro X. Nu bekijk ik alle videoclips en beluister alle audioclips om deze te beoordelen op geschiktheid. Tevens geef ik alle clips een aantal kenmerken mee om de clips in een later stadium te kunnen gebruiken. Op deze manier is alles goed georganiseerd.

Als ik eerste begin ik met het selecteren van alle beelden. Ik word nu al blij van het zien van alle momenten en de film vormt zich al meteen in mijn hoofd. In gedachten denk ik aan jullie als bruidspaar, die straks ook alle mooie momenten terug gaan zien en hoe moeilijk het kan zijn om geduld te hebben. Het maken van de highlight film kan daarna beginnen!

Het meeste werk zit in de audio en muziek. Daar alle audio met losse apparatuur wordt opgenomen, moet dit worden aangepast. Hier zijn verschillende manieren voor, maar dit is ten alle tijden een zeer nauwkeurige klus. Met het Logic Pro X zorg ik ervoor dat alle het audio wordt aangepast aan hetzelfde niveau, dat stemmen mooi klinken en dat alles gefilterd wordt op storende ruis elementen, zoals een ventilator.

Nu begint, misschien wel één van de meest tijdrovende klus van het hele project, het uitzoeken van passende muziek. Ik moet namelijk niet alleen rekening houden of de muziek matcht bij de film, maar ook welke licenties er rusten op de nummers.

Wanneer de audio is aangepast en de muziek is uitgekozen, kunnen de beelden worden toegevoegd. Dit is een zeer creatief proces. Beelden plaatsen doe ik altijd uiterst nauwkeurig. Ik wil tenslotte een verhaal vertellen. Nadat dit proces is afgerond is de edit locked.

Blog hoe maak je een trouwfilm studio

Motion graphics en visuele effecten

De volgende stap bestaat eigenlijk uit allerlei kleinere stapjes. Denk maar eens aan het toevoegen van titels, overlays, animaties en andere basis aanpassingen. Deze aanpassingen moeten handmatig worden aangebracht en vervolgens worden berekend (rendering) door de computer. Vooral bij 4K videoclips is dit zeer arbeidsintensief voor een computer. Er is dus flink wat rekenkracht voor nodig.

Color correcting en grading

De volgende stap is misschien wel de mooiste stap. Daar ik film in een flat color profile voor een uitstekend dynamisch bereik, moet ik voor alle videoclips handmatig kleur toevoegen en tevens corrigeren op kleur. Dit doe ik niet aan de hand van wat ik mooi vind, maar met behulp van verschillende scopes, zoals een vector scope en een wave form scope. Tevens moeten de verschillende shots, van de meerdere camera’s die ik gebruik, in kleur overeenkomen.

Mastering

Vervolgens moeten alle losse shots, welke op de timelines staan, worden samengevoegd tot één bestand, namelijk de trouwfilm. Dit bestand moet uiteraard zo worden gecreëerd dat deze afspeelbaar is op allerlei platformen en dat de kleuren en de audio/muziek dezelfde ervaring oplevert. Uiteraard gaat geen enkele film de deur uit voordat ik deze uitvoerig heb getest op verschillende apparaten, zoals een telefoon, tablet, een televisie en zelfs in mijn eigen bioscoop. Dit alles zorgt ervoor dat de kijkervaring van de trouwfilms groots is.

Een trouwfilm maken doe je zo.

Scroll naar boven