Gegarandeerd goede samenwerking met een fotograaf

Samenwerking met een fotograaf is communiceren

‘Hoe gaat de samenwerking met een fotograaf?’, vraagt een aankomend bruidspaar tijdens een kennismakingsgesprek. Een goede vraag! Het korte antwoord: ‘hier is mijn kaartje voor de fotograaf, dan kan hij/zij communiceren met mij.’ Want dat is het. Het draait allemaal om communiceren. Dat begint al voordat de daadwerkelijke trouwdag begint. Simpel door elkaar te leren kennen, vertellen wie je bent en wat je voor ogen hebt. En dat alles met een gezamenlijk doel: een prachtige herinnering verzorgen in beelden, de een bewegend de ander stilstaand. 

‘Bij mij mag je doen wat je al deed, namelijk jezelf zijn’

Luister maar naar de fotograaf

‘Maar naar wie moeten we dan luisteren?’, ‘Niet naar mij. Luister maar naar de fotograaf’. Hij/zij wil graag aanwijzingen geven om de mensen op de juiste plek te krijgen en vooral alle familieleden op zijn best op de foto te krijgen.

Ik geef de fotograaf tijdens de zogeheten fotoshoot alle ruimte. Voor mij is dit namelijk wel leuk om te zien, maar niet belangrijk voor de film. Jullie staan immers vaak stil. Dus alle eer aan de fotograaf op dat moment. Behalve als jullie je verplaatsen van plek. Dan kan je rustig doorlopen en film ik een stukje, zonder aanwijzingen. Bij mij mag je doen wat je al deed, namelijk jezelf zijn, zoals je bent. Wel of niet romantisch, wel of niet hand in hand, wel of niet oefenen voor een openingsdans. Het mag allemaal. Lees meer over mijn werkwijze in mijn blog.

Onopvallend

‘We hebben je helemaal niet gezien, je was bijna onzichtbaar.’, is een compliment die bruidsparen mij geven. Natuurlijk geef ik tussendoor een microfoontje, om jullie mooie geloften of ja-woord te kunnen opnemen, maar verder beleef ik jullie mooie dag zoals hij is. Voor de highlight momenten plaatsvinden, heb ik overleg gehad met de fotograaf. ‘Lopen we achteruit of achter het bruidspaar aan?’ ‘Waar gaan we staan voor het aansnijden van de taart?’ Zo hebben we beide een mooie beeldhoek om de mooiste momenten vast te leggen. Tijdens het avondeten leren we elkaar nog wat beter kennen voordat de voetjes wel of niet van de vloer gaan tijdens een feest.

Trouwfoto’s en een trouwfilm?

Het is niet verstandig om te kiezen tussen, of een trouwfilm, of alleen trouwfoto’s. Trouwfoto’s moet je gewoon hebben, maar een film geeft een hele andere dimensie aan een trouwdag. Denk maar eens aan beweging, een moment inplaats van één enkele foto, audio en muziek. Film is de oplossing om een verhaal te vertellen. Hoe gaaf is het om deze dag telkens opnieuw te kunnen herbeleven? In dit blog artikel kunnen jullie nog meer lezen over een bruiloft video van jullie trouwdag.

Foto’s moet je gewoon hebben en film geeft een andere dimensie aan de herbeleving van jouw dag.

Tot ziens en tot een volgende samenwerking met een fotograaf

‘Bedankt voor de samenwerking en wat een leuke dag! Wie weet tot ziens!’ sluit ik de dag af. En wat is het dan tof om elkaar aan te kunnen raden, omdat we een goede ervaring hadden tijdens een eerdere bruiloft. Je weet immers wie de ander is en wat de ander voor ogen heeft. Zo werkt een goede samenwerking met een fotograaf.

Blog samenwerking met fotograaf